http://89.250.56.210/VenetsiaAjaxWeb/images/venetsia.jpg

FAQ - Yleisimmin esitetyt kysymykset ja vastaukset

1.    Mitä eri kuvakkeet=ikonit tarkoittavat?

http://89.250.56.210/VenetsiaAjaxWeb/images/icon_image.jpg = Näyttää ohjelmaan/jaksoon linkitetyt materiaalit, eli kuvat ja tiedotteet
http://89.250.56.210/VenetsiaAjaxWeb/images/icon_video.jpg = Näytä esikatseluvideo, eli voit katsoa ko. ohjelman/jakson ennakkoon ikonia klikkaamalla (Huom! Ylen, Nelonen Median, SuomiTV:n ja TV5:n esikatselut ovat streamattavissa ja MTV Median kanavien ohjelmat ladattavissa)
http://89.250.56.210/VenetsiaAjaxWeb/images/icon_kori.jpg = Siirrä koriin, eli tätä klikkaamalla voit kerätä valitsemasi materiaalit (mm. kuvat) koriin, josta voit ladata kaikki valitut materiaalit kerralla omalle tietokoneellesi.
http://89.250.56.210/VenetsiaAjaxWeb/images/icon_poiskorista.jpg = Poista korista, eli kuvaketta klikkaamalla voit poistaa ko. materiaalin korista ja siten latausmateriaaleista.

2.    Mitä tarkoitetaan materiaaleilla?
Materiaaleilla tarkoitetaan kuvia ja tiedotteita, jotka voidaan valita halutuista ohjelmista/jaksoista Koriin edelleen omaan käyttöön ladattaviksi (esikatselut eivät kuulu materiaaleihin).

3.    Omat pikahaut - mihin sitä voi käyttää ja miten?
Omat pikahaut ovat käyttäjän omia usein käyttämiä hakuja, jotka ovat nopeasti suoritettavissa valitsemalla ne pikakuvavalikosta ja painamalla Hae-painiketta. Pikahakuun tallentuu kanavalistan ja hakupalkin määritykset, esimerkiksi elokuvat tietyiltä kanavilta. Pikahaun ohjeet löytyvät Muokkaa-painikkeen vieressä olevan kysymysmerkki-ikonin takaa.

4.    Miten saan Lataa omalle koneelle -toiminnosta valitut aineistot ladattua omalle koneelle?
Hae ensiksi hakutulos, vasta sitten voit ladata haetut tulokset omalle koneelle ”Lataa omalle koneelle”-linkkiä klikkaamalla. Valitse Lataa-valikosta minkälaisen listan haluat ja paina OK-painiketta. Klikkaa hetken päästä ikkunaan tulostunutta linkkiä käynnistääksesi tiedoston työasemaan siirron.

5.    Miten saan talletettua salasanani?
Antaessasi salasanan, selain normaalisti kysyy talletetaanko se. Myöntävän vastauksen jälkeen seuraavalla sisäänkirjoittautumiskerralla salasanaa ei tarvitse enää antaa. Mikäli selaimesi ei automaattisesti kysy salasanan talletusta, tarkista ettei kyselyä ole kielletty.
IE-selaimessa valitse Työkalut-valikko --> Internetasetukset --> Sisältö --> Automaattinen täydennys --> Asetukset --> Lomakkeiden käyttäjätunnukset ja salasanat (pitää olla ruksattuna).
FireFox-selaimessa valitse Asetukset --> Asetukset --> Turvallisuus --> Tallenna sivustojen salasanat. Poikkeukset ja Tallenetut salasanat -valikoista voit muuttaa asetuksia.
Chrome-selaimessa valitse Työkaluvalikko (kiintoavaimen kuva oikeassa ylänurkassa) --> Asetukset --> Henkilökohtainen sisältö --> Salasanat --> Tarjoa salasanan tallettamista. Hallinnoi tallennettuja salasanoja -valikosta voit hallinnoida jo talletettuja salasanoja. HUOM! Chrome-selaimessa vastaus salasanan tallentamiskysymykseen on annettava kolmen sekunnin sisällä onnistuneen sisäänkirjoittautumisen jälkeen.

6.    Back näppäimen käyttö selaimessa
Venetsian uudessa käyttöliittymässä ei selaimen Back näppäimen käyttöä tueta johtuen sovelluksen uudesta dynaamisesta luonteesta, jolloin käytössä on aina vain yksi sivu. Jos kuitenkin Back nappulaa painetaan kerran, pyrkii ohjelma palautumaan sisäänkirjautumisen jälkeiseen tilaan. Jos nappulaa painetaan useita kertoja siirrytään sisäänkirjautumissivulle ja kirjautuminen pitää tehdä uudestaan.

7.    Miksi jotkin liitetiedostot näkyvät näytöllä "pienenä suttuna"?
Osaan Venetsiassa olevista pdf-tiedostoista uusi Venetsia osaa tehdä näyttökuvan pelkän punaisen pdf-ikonin sijasta. Näyttökuva on pienennös pdf-sivusta ja sen vuoksi siinä oleva pieni teksti ei ole lukukelpoinen. Voit avata alkuperäisen tiedoston klikkaamaalla näyttökuvaa ja edelleen auenneesta ikkunasta levykkeenkuvaikonia.

8.    Miksi en löydä C.S.I. -ohjelmaa hakusanahaulla?
Pisteitä sisältävät hakusanat ovat Venetsialle hankalia, koska "hakumoottori" ei indeksoi pisteitä. Tämä toimii normaalisti hyvin silloin kuin on kysymys hakusanasta, joka on lauseen lopussa, jolloin sen perässä on normaalisti piste. Mutta jos hakusanaan kuuluu piste (esimerkiksi Mr. Mallorca), voidaan se hakea jättämällä piste hakusanasta pois (Mr Mallorca). Vielä hankalampia ovat hakusanat, joissa on useampi piste, esimerkkinä C.S.I. -ohjelma. Nämä voidaan hakea ns. fraasihaulla, jossa lisätään hakusanan ympärille lainausmerkit ja jos sanan lopussakin on piste, jätetään se pois ("C.S.I").

7.    Muutoksia XML-latausformaatissa
Venetsian XML-formaattiin on tullut muutoksia. Muutokset johtuvat lisäyksistä ohjelmatietoihin: ikärajoituksen syy, kuulo- ja näkövammaisten tekstitys/ääni. Uutena on myös mahdollisuus saada kuvat XML-paketin mukana.

Ikärajasuositukset:
Ohjelmien ikärajasuosituksiin on vuoden 2012 alusta lisättävä syy, miksi suositus annetaan. Syy annetaan ohjelmatiedoissa numerotietona (1-4):
1 = Väkivalta
2 = Ahdistus
3 = Seksi
4 = Päihteet
XML-koodausta on muutettu siten, että ParentialGuidance-tagissa otetaan käyttöön tyypit "MinimumAge" ja "ParentialRating". Tyyppiin "MiniumAge" sijoitetaan ikäraja, joka on tähän asti ollut koodattuna pelkällä ParentialGuidance-tagilla. "ParentialRating"-tyyppiin sijoitetaan edellä mainittu ikärajoituksen syy. Esim.:
<tva:ParentalGuidance type="MinimumAge">
18
</tva:ParentalGuidance>
<tva:ParentalGuidance type="ParentalRating">
1
</tva:ParentalGuidance>

Kuulo- ja näkövammaisten tekstitys/äänitekstitys:
XML:ään on lisätty kaksi tagia, joilla ilmoitetaan, onko näkö/kuulovammaisten tekstitys saatavissa. "Captionlanguage" -tagilla ilmoitetaan kuulovammaisille tarkoitetun tekstityksen kieli normaaleilla kielilyhenteillä (fi, se, en jne.). "Language"-tagin "Dubbed"-tyypillä annetaan näkövammaisille tarkoitetun "äänitekstityksen" kieli samoilla lyhenteillä kuin edellä. Molemmissa tapauksissa, mikäli tekstitystä ei ole saatavilla, puuttuvat tagit kokonaan. Esim.:
<tva:CaptionLanguage closed="true">
fi
</tva:CaptionLanguage>
<tva:CaptionLanguage closed="true">
se
</tva:CaptionLanguage>
<tva:Language type="dubbed">
fi
</tva:Language>

Kuvat mukaan XML-formaattiin:
XML:ssä käytetty PGML-standardi ei tue kuvatietojen välittämistä, joten koodaukseen on lisätty uusia tageja, joilla välitetään kuvatiedot (kuvatiedoston nimi, kuvateksti, kuvaaja ja kuvalähde). Kuvat sijoitetaan tar-paketissa omaan "images"-nimiseen hakemistoon. Kuvatieto annetaan RelatedMaterial-tagilla, siten, että tyyppimääritys on tiedoston formaatti, "MaterialLink" määrittelee kuvatiedoston, MaterialText kuvan kuvatekstin, MaterialPhotographer kuvaajan ja MaterialOrigin kuvalähteen. Kuvat on sijoitettu omaan hakemistoon tar-paketissa. Esim.:
<tva:RelatedMaterial type="jpg">
<MaterialLink type="jpg">
ve0up0pi.jpg
</MaterialLink>
<MaterialText>
Kuvassa Kauniit ja rohkeat sarjan Jack Wagner (Nick)
</MaterialText>
<MaterialPhotographer>
Kalle Kuvaaja
</MaterialPhotographer>
<MaterialOrigin>
Kuvalähdetieto
</MaterialOrigin>
</tva:RelatedMaterial>

HUOM! Muutokset XML:n kuvallisessa versiossa eivät ole PGML-standardin mukaisia, joten ne eivät mene alkuperäisestä validaattorista läpi. Uusi versio ilman kuvia on standardin mukainen.